× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Zgaga – objawy, przyczyny, leczenie

zgaga

Zgaga to inaczej refluks żołądkowo-przełykowy, czyli nadmiar soków żołądkowych, które cofają się do przełyku. Objawia się uczuciem pieczenia i palenia w klatce piersiowej w okolicach mostka, które może promieniować aż do gardła. Nieprzyjemne dolegliwości występują najczęściej po spożytym posiłku lub podczas schylania się i leżenia, czyli pozycjach sprzyjających łatwiejszemu przepływowi nadmiaru soków trawiennych.

Przyczyny zgagi – dlaczego nas atakuje?

Przyczyną powstawania zgagi jest podrażnienie błony śluzowej układu pokarmowego, które objawia się cofaniem treści kwaśnej z żołądka aż do przełyku. Refluks jest wynikiem zaburzeń funkcji dolnego zwieracza przełyku odpowiadającego za prawidłowy przepływ pokarmu. Po zakończeniu transportu pożywienia z przełyku do żołądka prawidłowo funkcjonujący mięsień kurczy się, zapobiegając cofaniu się treści żołądkowej. Przy zaburzeniach działania dolnego zwieracza przełyku, którego następstwem jest zgaga, leczenie opiera się na farmakoterapii i pracy nad poprawą nawyków żywieniowych.

Co powoduje zgagę? 

Do głównych czynników, które sprzyjają powstawaniu zgagi, zalicza się nieodpowiednią dietę, palenie papierosów i zaawansowaną otyłość. U pacjentów refluks mogą nasilać odmienne pokarmy, dlatego należy obserwować, po jakich produktach objawy są szczególnie dokuczliwe. Osobom podatnym na powstawanie dolegliwości nie zaleca się spożywania tłustych posiłków z wysoko przetworzonych produktów. Nie zawsze refluks musi być objawem zaburzeń funkcjonowania przełyku, ponieważ zgaga w ciąży czy po alkoholu to naturalne reakcje organizmu. Wielu pacjentom w zmniejszeniu częstotliwości pojawiania się objawów pomaga wdrożenie aktywności fizycznej, która wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego. Poza zmianą nawyków żywieniowych w celu wyeliminowania dolegliwości, jakimi charakteryzuje się zgaga, leki zmniejszające wydzielanie treści żołądkowej mogą pomóc uporać się z dokuczliwym problemem.  

Jak jej zapobiec?

Refluks to schorzenie, którego można uniknąć, dbając o higienę stylu życia. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, ale stosowanie się do profilaktycznych zasad, może zmniejszyć ryzyko powstawania zgagi i poprawić funkcjonowanie całego układu pokarmowego. 

Do skutecznych środków zaradczych zaliczamy:

  • odpowiednio zbilansowane posiłki,
  • picie minimum 2l wody niegazowanej dziennie,
  • unikanie alkoholu i napojów gazowanych,
  • rzucenie palenia,
  • uprawianie aktywności fizycznej,
  • ograniczenie ostrych przypraw i ograniczenia w posiłkach soli,
  • unikanie jedzenia bezpośrednio przed snem i wysiłkiem fizycznym,
  • noszenie wygodnych ubrań nieuciskających brzucha,
  • spanie na wyższym zagłówku,
  • jedzenie małych porcji częściej zamiast kilku dużych posiłków.

Nadkwasota – podsumowanie

W walce z refluksem warto zwrócić uwagę na codzienne nawyki żywieniowe, które mogą wpływać negatywnie na układ pokarmowy. W przypadku występowania objawów regularnie warto skonsultować się z lekarzem, który przeprowadzi z pacjentem szczegółowy wywiad i w razie potrzeby wystawi skierowanie na badania. Na forach internetowych można znaleźć wiele rad, jak domowymi sposobami uporać się ze zgagą. Eksperymentowanie z niesprawdzonymi metodami, zamiast pomóc, może nasilić objawy, a nawet poważnie nadwyrężyć nasze zdrowie. W leczeniu refluksu powinno się postępować zgodnie z poleceniami otrzymanymi od specjalisty, który zaproponuje odpowiednie leczenie.