Bigos coraz popularniejszy w Holandii – dlaczego warto go jeść nie tylko zimą?

Są takie dania, które zyskują coraz większą popularność ze względu nie tylko na smak, ale również właściwości prozdrowotne. W Holandii swoistą furorę robi bigos, czyli typowo polskie danie. Dlaczego warto go spożywać na co dzień?
Bigos – jak go przygotować?
Bigos jest typowo polskim daniem, które zachwyca smakiem. Przygotowuje się go na bazie kapusty, a dokładnie kapusty białej oraz kiszonej. Mają one wiele składników odżywczych, w tym witaminy C, K, E, a także A i B. Na pewno na uwagę zasługuje fakt, że są doskonałym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, arsenu i kwasu foliowego. Do kapusty dodaje się wysokiej jakości kiełbasę oraz mięso wędzone, a także grzyby. Dzięki temu danie posiada wysoką zawartość białka. Z tego powodu bigos powinno się spożywać nawet na co dzień i to świetne danie również dla sportowców. Allard Gooshouwer z Train and Gain wspomniał w mediach społecznościowych o właściwościach bigosu i polecił to danie każdemu sportowcowi, który chce zyskać więcej energii, ale też rozbudować masę mięśniową.
Bigos – danie nie tylko na zimę
Aby przygotować bigos należy pokroić kilogram kapusty – pół kilograma białej i pół kilo kiszonej, a następnie dodać 30 dkg podsmażonej na smalcu kiełbasy oraz 30 dkg wędzonego boczku. Na koniec dorzucamy kilka grzybów, np. borowików, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy oraz kurkumę i całość gotujemy na małym ogniu przez osiem godzin – cztery godziny jednego dnia i cztery godziny w kolejnym dniu. Na koniec dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Takie danie jest naprawdę pożywne i warto je jeść w okresie zimowym, gdyż dodaje energii i rozgrzewa, a ponadto jest bardzo zdrowe. Zwróćcie uwagę, że bigos można przygotować także na samej kapuście kiszonej. Dzięki temu poprawia się odporność, a do tego pobudzone zostają soki trawienne oraz przyspieszone zostaje spalanie tłuszczu, co pozwala utrzymać prawidłową wagę. Bigos to danie, które powinni regularnie spożywać sportowcy, przede wszystkim dlatego że zawiera liczne witaminy oraz minerały, przyspiesza regenerację po treningu i zapobiega tzw. zakwasom. Jednocześnie dzięki dużej ilości białka zawartego w mięsie pozwala na odbudowę, ale też rozrost masy mięśniowej. To danie mogą spożywać nawet kulturyści czy osoby trenujące sporty siłowe.