Do czego używać olejów tłoczonych na zimno?
Oleje tłoczone na zimno zdobywają coraz większą popularność. Cenione są różne ich rodzaje, a każdy z nich ma inne właściwości. Nie należy używać ich do smażenia, świetnie natomiast nadają się do sałatek.
Czy oleje tłoczone na zimno są zdrowe?
Ostatnio dużo mówi się o olejach tłoczonych na zimno, a eksperci wskazują je jako źródło witamin i mikroelementów. Każdy olej ma inne właściwości. Oleje można dodawać do różnych dań, a przepisów z ich użyciem jest całkiem sporo. Olej tłoczony na zimno ze sklepu Spichlerz-zdrowia.pl będzie dobrym dodatkiem do ulubionej sałatki czy dania na ciepło. Zależnie od tego, jaki olej wybierzesz, możesz cieszyć się ciekawym smakiem oraz dużą ilością witamin. Najpopularniejszymi olejami są olej lniany, rzepakowy, z czarnuszki, orzechów włoskich czy olej sezamowy. Jednak oleje tłoczone na zimno można uzyskać niemal z każdej oleistej rośliny.
Każdy olej to inne właściwości zdrowotne. Przykładowo, olej z ostropestu pomaga na regenerację wątroby, natomiast olej z orzechów włoskich w walce z trądzikiem. Olej z awokado wspomaga procesy koncentracji oraz chroni żołądek i poprawia krążenie krwi, natomiast olej sezamowy jest korzystny dla kości i stawów (stosowany jest w profilaktyce osteoporozy).
Warto również zaznaczyć, że niemal wszystkie oleje tłoczone na zimno są bogatym źródłem kawasów jednonasyconych i wielonasyconych oraz przeciwutleniaczy. Wiele olejów posiada witaminę B oraz E, a także inne witaminy, które wzmacniają odporność i są źródłem zdrowia.
Do czego można używać olejów tłoczonych na zimno?
Oleje tłoczone na zimno wytwarzane są w temperaturze poniżej 50 stopni Celsjusza i nie doprowadza się ich do wrzenia. Dlatego też olejów tłoczonych na zimno nie należy podgrzewać, smażyć na nich lub dodawać ich do pieczenia, ponieważ na skutek ciepła wytwarzają się w nich niekorzystne związki, rozkładają się też wielonasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego też oleje tłoczone na zimno dodaje się do sałatek, pieczywa, polewania gotowych już dań – ale nigdy do przygotowywania ciepłych posiłków. Olej sezamowy czy lniany doda każdej sałatce niesamowitego posmaku, a w duecie z razowym chlebem podkreśli smak pieczywa.
Jak używać olejów tłoczonych na zimno w kosmetyce?
Oleje tłoczone na zimno stosowane są także w kosmetyce. Można stosować je jako bazę do tworzenia kosmetyków naturalnych, oraz osobno. Nie każdy olej będzie dobry do każdej skóry, ale wiele z nich stosowanych jest jako naturalny kosmetyk. Przykładowo, olej rycynowy jest od dawna znanym „wzmacniaczem” brwi, rzęs i włosów, natomiast olej z orzechów makadamia, olej migdałowy czy też olej z awokado stosuje się często na skórę i paznokcie, jako esencję, która ma dostarczyć skórze odpowiednich witamin. Oleje tłoczone na zimno stosować można także do masażu.
Są oleje stosowane tylko i wyłącznie w kosmetyce, jak olej arganowy, który jest polecany w pielęgnacji włosów. Większość olejów spożywczych można jednak stosować zarówno w kuchni, jak i podczas zabiegów kosmetycznych – zwłaszcza tych, które mają wiele witamin.