Plastik czy opakowania biodegradowalne? Postaw na ekologię

ekologia

Potrzeby rynku, oczekiwania Klientów, a także aktualny stan środowiska naturalnego sprawiły, że gama produktów ekologicznych stale się powiększa. Przykładem są opakowania z biodegradowalnego i oksydegradowalnego/oksybiodegradowalnego plastiku. Całkowita rezygnacja z wykorzystywania plastiku na co dzień jest mało prawdopodobna (przynajmniej w najbliższej przyszłości). Jednakże rzeczą, którą powinniśmy wdrażać do swojego życia jest skuteczny recykling odpadów oraz biodegradowalne rozwiązania tj. słomki przeznaczone do wielokrotnego użytku, biodegradowalne worki na śmieci. Dzięki temu zmniejszymy zużycie naturalnych surowców, ponieważ z odpadów będą mogły powstać – mniejszym kosztem – kolejne produkty.

Opakowania, pojemniki, pudełka, pudełeczka…

Rozwijające się usługi cateringowe i wzrost popularności diet pudełkowych wiążą się z generacją ogromu pudełek wszelakiego rodzaju. Łączy je jedno – są odpadami, których rozkład zajmie stosunkowo dłuższy lub krótszy okres czasu. Wspomniane cateringi dietetyczne pakują swoje wyroby do: pudełek z plastiku typu PP, typu PET; pudełek z pulpy celulozowej z warstwą poliestru; pudełek z pulpy celulozowej, która jest powleczona PLA; pudełek wykonanych w całości z PLA.

Co wybrać?

PLA – kwas polimlekowy to polimer pochodzenia naturalnego, wytwarzany z trzciny cukrowej lub kukurydzy. Nazywany jest bioplastikiem, a odróżnienie go od innych tworzyw sztucznych sprawia trudności, ze względu na jego przeźroczystość i połysk. Przyznano mu certyfikat stuprocentowej biodegradowalności (w tym procesie powstaje woda, dwutlenek węgla i pewna biomasa) i kompostowalności (powstaje tylko nawóz w określonych warunkach chemiczno-fizycznych). Jednakże przez duże podobieństwo do plastiku PLA zazwyczaj nie trafia do kompostowni.

Informacje na temat ekologii, zdrowego podejścia do życia znajdują się na stronie https://dietly.pl/blog.

Tacka z pulpy celulozowej zawiera kilkunastokrotnie mniej tworzyw sztucznych niż tacka z plastiku. Ten rodzaj pakowania wydaje się być najlepszą opcją na ten moment, jeśli chodzi o opakowania jednorazowe stosowane np. przez firmy cateringowe. Innym wyjściem może być korzystanie z opakowań zrobionych z plastiku typu PET lub PP, dla których istnieją sprecyzowane zasady postępowania, jeśli chodzi o zbiórkę i recykling. Warunkiem jest ich prawidłowe sortowanie, oczyszczanie z resztek jedzenia czy odrywanie folii wierzchniej.

Podsumowanie

Chcąc podążać za wymaganiami Klientów wdrażane są opakowania ,,eko”, które tak naprawdę nie zawsze takie są. Trzeba mieć to na uwadze i sprawdzać, czy na opakowaniach widnieją odpowiednie oznaczenia świadczące o tym że nadają się one do recyklingu, do ponownego wykorzystania, są biodegradowalne. Fakt, iż świadomość konsumentów rośnie coraz to szybciej daje nadzieję na powstawanie lepszych i bardziej przyjaznych środowisku rozwiązań.

Więcej na temat ekologii: https://dietly.pl/blog/kategoria/ekologia.