Co pomoże na grypę żołądkową?

Grypa żołądkowa to bardzo ciężki czas, w którym organizm traci mnóstwo energii. Ta choroba wiąże się z biegunką i częstymi wymiotami, należy więc odpowiednio dobrać dietę, która pomoże nam wyzdrowieć i nie podrażni żołądka.
Na czym polega grypa żołądkowa?
Grypa żołądkowa lub jelitowa, potocznie zwana „jelitówką” to infekcja układu pokarmowego, która spowodowana jest przez różnego rodzaju wirusy (najczęściej są to rotawirusy). Powodują one tak zwany nieżyt żołądka, biegunkę, wymioty, a dodatkowo objawy klasycznej grypy, takie jak dreszcze, gorączka, ból mięśni i ogólne osłabienie. Należy pamiętać, że grypy jelitowej nie wolno lekceważyć, ponieważ nieleczona może prowadzić do odwodnienia. Dlatego pomimo wymiotów i częstych biegunek, należy przede wszystkim organizm nawadniać. Grypa jelitowa to choroba, która mija samoistnie, warto jednak odpowiednio zadbać o siebie podczas jej trwania.
Co jeść podczas grypy jelitowej?
Grypa jelitowa charakteryzuje się przede wszystkim częstymi skurczami żołądka, co samo w sobie może odrzucać nas od przyjmowania pokarmów. Nie należy jednak temu odczuciu ulegać – odpowiednie jedzenie jest niezwykle ważne podczas choroby. Co jeść przy grypie żołądkowej sprawdza ZdrowaKrowa, warto wziąć pod uwagę rady ekspertów, aby jak najszybciej pokonać jelitówkę. Ponieważ grypa żołądkowa to duże obciążenie dla organizmu, należy uzupełniać go w mikroelementy, które pomogą mu w walce z chorobą.
Do uznanych sposbów zalicza się między innymi spożywanie zakupionych bądź przygotowanych własnoręcznie napojów zawierających elektrolity, które można przyrządzić na bazie wody, miodu, soli oraz soku z cytryny. Napoje należy pić małymi łykami. Przyjmować można także niesłodzoną herbatę i zioła, należy natomiast unikać soków owocowych i słodzonych napojów.
Jeśli chodzi o dietę, należy jeść często, ale w małych porcjach. Niech to będą potrawy z dużą ilością skrobi, jak makarony, ryż czy kasze, a także gotowane warzywa czy mięso. Warto również spożywać zupy, ponieważ nie obciążają one żołądka, a dostarczają organizmowi wartości odżywczych.
Co jeszcze pomoże podczas grypy żołądkowej?
Podczas grypy żołądkowej przede wszystkim powinniśmy odpoczywać. Jeśli tylko mamy taką możliwość (a właściwie najprawdopodobniej nie będziemy mieć innej opcji), weźmy wolne. Podczas jelitówki powinniśmy spędzić czas w łóżku. Warto zaopatrzyć się w miskę, którą będziemy mieli pod ręku w razie nagłych wymiotów, a także zimne okłady, które chociaż trochę złagodzą gorączkę. Nie należy także ustawiać w pokoju, w którym leżymy zbyt wysokiej temperatury – w miarę możliwości w pokoju powinien być przewiew, warto również od czasu do czasu wietrzyć pomieszczenie. Należy również unikać wszelkich agresywnych bodźców, takich jak ostre światło, czy głośna muzyka.
Ponieważ podczas grypy jelitowej będziemy najprawdopodobniej się pocić, dobrze będzie mieć także w pobliżu czyste ręczniki i piżamę na zmianę. Te drobne rzeczy dadzą nam poczucie komfortu i pozwolą spokojne przejść ciężki czas.