× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Żelazo ważnym pierwiastkiem dla zdrowia

Żelazo ważnym pierwiastkiem dla zdrowia

Aby mieć dobrą kondycję i cieszyć się zdrowiem, w naszym organizmie utrzymywany musi być odpowiedni poziom wielu pierwiastków. Jednym z najważniejszych jest żelazo, które wpływa na wiele istotnych funkcji i procesów zachodzących w organizmach. Na przykład do produkcji hemoglobiny jest niezbędne, a to przecież białko, które odpowiada za transportowanie tlenu we krwi. 

  1. Dlaczego żelazo jest tak istotne dla diety? 
  2. Z czego może wynikać niedobór żelaza? 
  3. W jakich produktach spożywczych występuje żelazo? 
  4. Dlaczego zaleca się suplementację preparatami żelaza? 

Niestety dużo osób nie jest świadomych tego, jak ważna jest obecność tego pierwiastka w naszej codziennej diecie. W końcu w sytuacji wystąpienia niedoborów żelaza pojawić się mogą poważne zdrowotne problemy, a to na przykład osłabienie, zmęczenie lub nawet anemia. Bezwzględnie więc trzeba pamiętać o źródłach żelaza w swoim pożywieniu, a w razie potrzeby o suplementacji. Ta ostatnia jest coraz popularniejsza, ponieważ organizm może szybko i łatwo przyswajać żelazo. 

Dlaczego żelazo jest tak istotne dla diety? 

Trudno jest przecenić wartość żelaza, pierwiastka tak kluczowego dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Nie chodzisz też tylko i wyłącznie o wspomniane transportowanie tlenu we krwi. Żelazo odgrywa także bardzo ważną rolę w wielu istotnych procesach metabolicznych. Mówimy tu o wpływie na produkcję energii, ale także aktywne wspieranie układu immunologicznego. Jak łatwo się domyślić, istnieje bezpośrednie przełożenie, jeżeli chodzi o niski poziom żelaza. Wówczas automatycznie niemal pojawia się chroniczne zmęczenie i osłabienie koncentracji. 

Wtedy też daje znać o sobie układ immunologiczny, który nie radzi sobie z walką z bakteriami i wirusami, a ostatecznie sytuacja taka może doprowadzić do anemii. Jeżeli więc z różnych powodów odpowiednia ilość żelaza nie jest dostarczana w diecie poprzez spożywanie wartościowych produktów spożywczych, to można pomyśleć, aby włączone do diety było żelazo w płynie. Taka suplementacja nie jest wyzwaniem dla układu pokarmowego. Żelazo w tej postaci go nie obciąża, ponieważ dobrze się przyswaja. To zresztą najlepsza opcja, jeżeli chodzi o osoby, które mają wrażliwe żołądki. 

Z czego może wynikać niedobór żelaza? 

Niedobory żelaza w naszym społeczeństwie jak się okazuje, występują częściej, aniżeli można by podejrzewać. Przede wszystkim przyczyną powszechnie występującą jest stosowanie niewłaściwej diety, a więc takiej, w której nie dostarcza się odpowiedniego poziomu tego pierwiastka. Szczególnie na niedobory są narażone wszystkie te osoby, które na przykład nie konsumują mięsa z uwagi na swój światopogląd lub z innych powodów. Żelazo hemowe, które jest bardzo dobrze przyswajalne, występuje w produktach zwierzęcych. Z kolei z roślin pochodzi żelazo niehemowe, które jest gorzej przyswajalne. 

Nie zawsze też zwraca się uwagę na to, że spora utrata krwi po przebytych zabiegach lub operacjach, ale także w trakcie menstruacji może znacząco wpływać na spadek tego ważnego pierwiastka. Sytuacja taka występuje, gdy miesiączkowanie bywa bardzo obfite. To właśnie w takich okolicznościach niezbędne jest sięganie po łagodne żelazo. Jest niezwykle efektywnym suplementem, który pozwala na skuteczne unikanie wspomnianych nieprzyjemnych objawów niskiego poziomu tego pierwiastka w organizmie. 

W jakich produktach spożywczych występuje żelazo? 

Żelazo występuje w najróżniejszych produktach żywnościowych, a najlepszym źródłem jest mięso i ryby. To one właśnie dostarczają żelaza hemowego. Dla wegetarian i wegan kluczowe jest włączanie do diety roślinnych źródeł żelaza, a więc chodzi o soczewicę, szpinak, orzechy i nasiona. Niezwykle ważne jednak jest pamiętanie o tym, że żelazo niehemowe, jak wspomnieliśmy, gorzej się przyswaja. Pomaga tu łączenie tych produktów z artykułami, w których jest dużo witaminy C. To powoduje, że żelazo wchłania się lepiej. 

Czasami jednak występuje sytuacja, gdy pomimo odpowiedniej diety, poziom żelaza w organizmie spada. Przyczyną mogą być zaburzenia wchłaniania spowodowane zbyt dużym spożyciem artykułów, w których w dużej ilości występują szczawiany, fityniany, fosforany i taniny. To one właśnie powodują, że żelazo jest wiązane w kompleksy, które nie mogą się wchłaniać z przewodu pokarmowego. Zaburzenia wynikać także mogą z różnych chorób takich, jak choroby jelit. W takich sytuacjach rekomenduje się właśnie stosowanie suplementacji. Dietetycy i lekarze niejednokrotnie wówczas rekomendują naturalne żelazo w płynie. Zwykle jednak w takiej sytuacji, gdy podejrzewane są problemy z nieodpowiednim wchłanianiem żelaza, konieczne są do wykonania badania, a podstawowym jest badanie krwi. 

Dlaczego zaleca się suplementację preparatami żelaza? 

Wspomaganie organizmu poprzez suplementację tym pierwiastkiem to więc nie tylko rozwiązanie popularne, ale wręcz niezbędne dla wielu osób z uwagi na kwestie zdrowotne. Największą zaletą w przypadku tych, którzy chorują na choroby układu pokarmowego, co wpływa na gorszą wchłanialność, jest to, że suplementy te wchłaniają się właśnie bardzo dobrze przez komórki błony śluzowej i jelit. 

Konieczne jednak zawsze jest stosowanie takich preparatów zgodnie z instrukcją przekazaną przez specjalistę. Taka odpowiednia suplementacja to utrzymanie na właściwym poziomie żelaza w organizmie, czyli w efekcie gwarancja utrzymania dobrego ogólnego samopoczucia i kondycji.