× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Olej rzepakowy – źródło zdrowia i witalności!

rzepak

Olej rzepakowy jest tłuszczem roślinnym, który z powodzeniem może zastępować niezdrowe tłuszcze zwierzęce. To nie tylko świetna baza do przygotowywania pysznych dań, ale również zdrowy dodatek, który pomoże utrzymać organizm w dobrej kondycji. Mało osób wie, że Polska jest trzecim producentem rzepaku spośród krajów europejskich, a w całej Unii Europejskiej rocznie produkuje się około 20 milionów ton tej rośliny. Dlaczego olej rzepakowy ma tak korzystne oddziaływanie na organizm? Dowiesz się z naszego artykułu.

Dlaczego olej rzepakowy jest tak cenny dla zdrowia?

Olej rzepakowy w porównaniu z innymi, chętnie stosowanymi olejami w kuchni, w swoim składzie ma dużo większe ilości witamin. Co więcej, spośród oliwy z oliwek, oleju kokosowego i słonecznikowego posiada najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3, które są podstawą prawidłowego funkcjonowania oczu, mózgu i układu krwionośnego. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom złego cholesterolu oraz chroni serce przed chorobami. Kwasy omega-3 stanowią idealną barierę ochronną przed wieloma chorobami oraz gwarantują poprawę procesów pamięciowych i koncentracji. W oleju rzepakowym znajduje się idealna proporcja kwasów omega-6 do omega-3, dzięki temu wpływa korzystnie na stan zdrowia każdego człowieka. Ponadto olej rzepakowy zawiera śladowe ilości kwasów nasyconych, które mają destrukcyjny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. W oleju rzepakowym znajdziemy również duże ilości cennej witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni DNA, lipidy i białka przed uszkodzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym oraz regeneruje komórki organizmu. Zapobiega również utlenianiu się kwasów omega-3. Jednak to nie wszystko. W oleju rzepakowym zawarta jest witamina K, która odgrywa istotną rolę w procesach krzepnięcia krwi, wpływa również na stan kości. To wszystko sprawia, że olej ten jest niezwykle cenny dla organizmu, a jego nawet niewielkie dzienne spożycie może przyczynić się do szybkiej poprawy zdrowia. 

Olej rzepakowy przez wzgląd na idealny bilans kwasów omega-6 do omega-3 odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka już od pierwszych dni życia. Kiedy w mleku mamy zawarte są kwasy omega-3 dostarczane są one do organizmu dziecka, dzięki temu możliwy jest lepszy rozwój mózgu, procesów myślowych i pamięciowych. Niemowlęta już od 6 miesiąca życia powinny spożywać olej rzepakowy, natomiast kobiety mogą go spożywać przez cały okres ciąży i karmienia. 

Olej rzepakowy – skarb Europy

W wielu krajach Europy m. in. również w Polsce olej rzepakowy jest wciąż niedoceniany i zastępowany przez inne tłuszcze roślinne. Dlatego w celu zwiększenia świadomości mieszkańców powstał program edukacyjno-promocyjny, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej pod nazwą “Olej rzepakowy skarbem Europy”. Na stronie internetowej www.olejrzepakowy.com można dowiedzieć się wielu cennych informacji, np. czym jest olej rzepakowy rafinowany i dlaczego warto go wykorzystać do smażenia. To skarbnica wiedzy, gdzie możemy dowiedzieć się wielu ciekawostek i poznać historię oleju rzepakowego. Strona ta to naprawdę rzetelne i cenne źródło informacji o niezwykłych właściwościach zdrowotnych oleju rzepakowego. Warto sprawdzić również zakładkę przepisy kulinarne, gdzie znajdziemy niezwykłe receptury na dania z wykorzystaniem tego zdrowego tłuszczu, jakim jest olej rzepakowy.