× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

5 najlepszych rodzajów białka w proszku

Proszki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o zdrowie. Ponieważ są one bogatym źródłem białka, wiele osób ćwiczących lub podnoszących ciężary polega na spożyciu białka, które może pomóc zwiększyć ich wydajność i szybciej osiągnąć lepszą jakość. Jednak na rynku jest często zbyt wiele rodzajów proszku białkowego i powinieneś zapoznać się z rodzajami i tym, w jaki sposób mogą pomóc ci zbudować zdrowsze i silniejsze ciało. 

Czym oni są?

Przed podjęciem decyzji o zakupie proszku białkowego powinieneś zapoznać się z tym, czym one są. Proszki białkowe to po prostu skoncentrowane źródła białka z pokarmów roślinnych i zwierzęcych, w tym grochu, jajek lub nabiału. Istnieją również trzy popularne ich formy: koncentraty, które są wytwarzane przez ekstrakcję białka z pożywienia, śpiewają ciepło i enzymy lub kwas; izolaty, które przechodzą więcej filtrowania w celu usunięcia tłuszczu i węglowodanów, które jeszcze bardziej koncentrują białko; oraz hydrolizaty, które powstają w wyniku większego ogrzewania enzymami lub kwasami i są szybciej wchłaniane przez organizm. Teraz, gdy znasz formularze, możesz przejść do wyboru swojego ulubionego i najbardziej skutecznego typu. 

Białko kazeinowe

Kazeina jest białkiem, które znajduje się w mleku, ale jest wchłaniane w organizmie i trawione wolniej niż niektóre inne rodzaje. Gdy kazeina wchodzi w interakcje z kwasem żołądkowym, tworzy żel i spowalnia opróżnianie żołądka, a tym samym opóźnia wchłanianie aminokwasów przez krew. Zaletą tego jest to, że twoje mięśnie są narażone na aminokwasy stopniowo i bardziej stabilnie, co dodatkowo zmniejsza tempo rozpadu białek mięśniowych. Jednak w zależności od celu fitness i intensywności ćwiczeń powinieneś wiedzieć, jak wybrać dla siebie najlepsze białko kazeinowe . Zwłaszcza, że ​​istnieją badania pokazujące, że kazeina może być lepsza niż inne białka, jeśli chodzi o poprawę składu ciała podczas angażowania się w trening oporowy. 

Białko serwatki

Białko serwatkowe to kolejne, które pochodzi z mleka. Powstaje podczas produkcji sera i jest to ciecz, która oddziela się od skrzepu. Serwatka ma bardzo wysoką zawartość białka, ale często zawiera laktozę, która dla wielu osób jest trudna do strawienia. Na szczęście istnieje wersja izolowana, która zawiera bardzo mało laktozy, ponieważ większość cukru mlecznego jest tracona podczas filtrowania. 

Jedną z najważniejszych zalet proszku białka serwatkowego jest to, że jest szybko trawiony i jest wypełniony aminokwasami rozgałęzionymi (BCAA). Jednym z tych BCAA jest leucyna, która jest integralną częścią promowania wzrostu mięśni i szybszej regeneracji po treningu wytrzymałościowym i oporowym. Gdy te aminokwasy są wchłaniane do krwioobiegu i mięśni, możesz łatwiej budować i utrzymywać mięśnie, a regeneracja po intensywnym wysiłku staje się szybsza. Dlatego wielu sportowców polega na tym. 

Białko Grochu

Proszki białka grochowego są bardzo popularne i idealne dla wegan i wegetarian, lub dla osób wrażliwych na nabiał lub jajka. Jest wykonany z wysokobłonnikowego strączkowego żółtego groszku, który może pochwalić się każdym aminokwasem. Białko to jest również bogate w BCAA, ale wchłania się wolniej niż serwatka i szybciej niż białko kazeinowe. Co więcej, ten proszek białkowy może wyzwalać uwalnianie hormonów pełności, co stanowi doskonałe porównanie z białkami mlecznymi.

Białko Jajka

Wszyscy wiemy, że jajka są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka. Spośród wszystkich całych pokarmów jaja mają te, które mają najwyższy wynik aminokwasowy z poprawioną strawnością (PDCAAS). Jajka są również jednym z najlepszych pokarmów, jeśli chcesz zmniejszyć apetyt i pomóc utrzymać żołądek na dłużej. 

Jednak większość proszków białek jaja są wytwarzane wyłącznie z białek jaj. Nie ma to negatywnego wpływu na jakość białka, ale może sprawić, że poczujesz się mniej pełny, ponieważ żółtko zostało usunięte. Również białko jaja jest podobne do serwatki, jeśli chodzi o korzyści, ponieważ zawiera dużo leucyny, która jest głównym kluczem do zdrowia mięśni. 

Białko ryżowe

Podobnie jak proszek białka grochowego, jest to bezglutenowe i przyjazne dla wegan rozwiązanie. Jest lekkostrawny i jest idealny dla osób, które mogą mieć alergie pokarmowe i wrażliwość. Ponadto ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, co czyni go doskonałym, jeśli chcesz schudnąć, a nawet obniżyć poziom cholesterolu. Jedynym minusem białka ryżu jest to, że ma niską zawartość lizyny. Lizyna jest jednym z niezbędnych aminokwasów niezbędnych do syntezy białek i wspierania układu odpornościowego. Może być więc konieczne znalezienie dodatkowego źródła lizyny, aby wszystkie aminokwasy przyniosły korzyści, a także pomóc skutecznie stymulować i regenerować mięśnie. 

Rynek proszków białkowych jest ogromny. Istnieją produkty pochodzenia zwierzęcego i mlecznego, ale istnieją opcje wegańskie. Wystarczy zdefiniować swoje cele, a następnie wesprzeć je odpowiednim proszkiem białkowym, a staniesz się silniejszy i zdrowszy.